Kerti virágok, bokrok, cserjék, fák értékesítése!
Kertépítés, kertgondozás kapcsán keressen minket bizalommal!
Belépés

Kertművelés

A talaj előkészítése 

Kerti növényeink számára nagyon fontos a megfelelő minőségű talaj, ami garantálja számukra az optimális víz és tápanyag ellátottságot. Hogy ezt biztosítani tudjuk, ajánlatos talaj analízist végezni. Ha azt az opciót választjuk, hogy laborban vizsgáltatjuk meg a talajmintánkat, mélyen zsebbe nyúlós lesz a történet. A számunkra legfontosabb adatokhoz, nitrogén,foszfor,kálium /NPK/ illetve PH érték, hozzájuthatunk RAPITEST használatával is. A csomagban találunk 450 féle kertinövény igényét leíró listát is.  /kb.19000ft/  

Törekednünk kell a talajérettség állapotának elérésére. Akkor mondjuk a talajt érettnek, ha abban mikroorganizmusok és giliszták telepednek meg és hasznos tevékenységet folytatnak. Ebből a szempontból nagyon fontos a szervesanyag- és nedvesség tartalom, és a megfelelő talajszerkezet.

Nem szabad a talajt üresen, gyomosan hagyni. Helyette zöldtrágya növénnyel vessük be, pl. pillangós virágúakkal, amik a talajt nitrogénnel gazdagítják. Egyrészt megakadályozzuk a felszíni kiszáradást és gyomosodást,másrészt a magképződés kezdetén a zöldtömeget felaprítjuk, beleforgatjuk a földbe, így az elbomló részek gazdagítják a talaj humusztartalmát.

 

Két fő  talajtípus...

A könnyű talajok

A könnyű talajok a nedvességet és a tápanyagot rosszul tárolják, ezért a humuszt és a trágyát kisebb adagokban, sűrűbben kell adagolni és száraz időben gondoskodni kell az öntözésről. Előnyük, hogy hamarabb melegszenek fel, hamarabb éled a kert tavasszal, és könnyebben művelhetők.

Nehéz talajok..

..vagy kötött talajok. Nagy az agyag és márga aránya bennük. Száraz időben nincs gond, mert több vizet és tápanyagot tudnak tárolni, viszont tartós esőzésnél iszapossá és levegőtlenné válnak. Nehezebben megmunkálható, és később melegszik fel tavasszal, mint a könnyű talaj. Ennek a talajnak a minőségén humusz, komposzt  hozzáadással és folyami homok és marhatrágya 1:1 arányú adagolásával segíthetünk.

A Facebook adatlapodon később is megtalálod ezt az oldalt, ha a Megosztás gombra kattintasz.